Wat houdt het koelvermogen van een slimme airco in?
Een te hoge verwachting is niets anders dan een toekomstige teleurstelling. En daar zit je deze zomer niet op te wachten. Als je op een warme dag je airco aansluit, dan wil je wel zeker weten dat het vermogen geschikt is voor de ruimte die je wilt verkoelen. Aanbiedingen van airco’s gaan gepaard met veel technische gegevens, onder meer over het koelvermogen. In dit blog willen we je daar graag wat meer wegwijs in maken. Het bepalen van de koelcapaciteit is namelijk vrij gecompliceerd en afhankelijk van onder andere de toepassing van de ruimte. Er zijn een aantal factoren van invloed op het uiteindelijke, efficiënte koelvermogen van een airco. Het heeft onder meer te maken met het aantal mensen dat in de ruimte normaal aanwezig is. En ook of er veel elektronische apparatuur in de ruimte aanwezig is, wat veel warmte kan afstralen. Ook de plek in een huis en of het huis een plat dak heeft is van invloed. Verder moet altijd worden gekeken naar de isolatie van de ruimte en of deze op de zonkant van het gebouw staat. Om het ware koelvermogen van een airco te bepalen, moet er dus naar meer worden gekeken dan alleen de technische specificaties. In de tekst hieronder gaan we onder meer in op de berekening achter het koelvermogen van een airco, zodat je er snel achter kan komen welk type verkoeler bij jouw ruimte past.
Bereken het koelvermogen van je slimme airco met deze formule
Het is zeer verstandig om het koelvermogen van de airco die je van plan te gaan kopen te koppelen aan de ruimte die je wil verkoelen. Heb je geen idee hoeveel vermogen of capaciteit er nodig is om jouw ruimte goed te verkoelen? Gebruik dan de rekenhulp van FlinQ.
Een van de belangrijkste factoren bij het berekenen van het benodigde vermogen van een airco, is de inhoud van de te koelen ruimte. De inhoud, ook wel volume genoemd, drukken we altijd uit in kubieke meters (m3). Die bereken je door de lengte van de ruimte, de breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen (lengte x breedte x hoogte).
Vervolgens is het goed om de isolatiewaarde van de te koelen ruimte te achterhalen. Daarvoor hanteren we drie opties: goed geïsoleerd (dubbel glas + dakisolatie + muurisolatie), matig geïsoleerd (wanneer één van bovenstaande isolatie typen ontbreekt, of wanneer er sprake is van klassiek dubbel glas) of geen isolatie (wanneer slechts één type isolatie is toegepast of helemaal geen).
Dan moeten alleen nog het type dak van de ruimte weten. Wederom drie opties: schuin dak (deze ruimtes blijven over het algemeen koeler), plat dak (ruimtes worden vaak warmer) of niet van toepassing (ruimte bevindt zich op benedenverdieping).
Waar staat BTU precies voor?
Het vermogen van een airco wordt vaak gemeten in BTU (British Thermal Unit) per uur, hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU. Als je het vermogen van de airco in watt hebt berekend, dan hoef je dat dus allee nog te vermenigvuldigen met 3,4121 om het aantal BTU te weten. Het is goed om dit voor je zoektocht naar een airco gaat beginnen al te hebben gedaan, want op veel websites staat de BTU van de airco in de titel vermeldt. Zo voorkom je dat je dan nog moet gaan terugrekenen.
Voor de liefhebbers duiken we nog even wat dieper in de British Thermal Unit. De definitie daarvan is ‘de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van een pond aan water met één graad Fahrenheit te verhogen’. Om bijvoorbeeld een pond ijs (500 gram aan bevroren water) te doen smelten, is 143 BTU aan warmte nodig. Warmte? We zijn toch bezig met verkoeling? Dat klopt. De BTU per uur (die vaak ook wordt aangepast naar BTU) geeft het verwarmings- of koelvermogen van een systeem aan (zoals bij airco’s dus). De BTU moet dan weer niet met de Board of Trade Unit worden verward, waarmee een enkele keer een kilowattuur wordt bedoeld. Genoeg over afkortingen en koelcijfers, je zou er bijna van gaan zweten.
Verkoeling in huis met de 13000 BTU
Nu ben je wegwijs in de cijfers. Dat betekent ook dat we je niet meer hoeven te verklappen dat de FlinQ Slimme Mobiele Airco met 13000 BTU een ruimte van 50 vierkante meter (10 bij 5 meters, een zeer ruime woonkamer bijvoorbeeld) gemakkelijk kan koelen. Dat kan hij op drie verschillende ventilatiesnelheden. Zo kun je zelf bepalen hoe snel je jouw ruimte echt koel wil krijgen tijdens een warme zomerdag. Stel je favoriete temperatuur in en de airco gaat er voor zorgen dat iedere van de 50 vierkante meters die temperatuur krijgt.
De voordelen van het besturen van slimme airco’s via de app
Nu je alles weet van de specificaties van de 13000 BTU airco en zijn iets grotere broertje, is het wellicht nog een keer nuttig om het voordeel van slimme airco’s te benoemen. Om jouw airco slim te gebruiken, dien je de airconditioning aan te sluiten op je WIFI-netwerk en vervolgens de FlinQ App te downloaden. Nu ben je klaar om jouw verkoelen vanaf een afstand(je) aan te sturen. Als je bijvoorbeeld nog op je werk zit, maar je wel verzekerd wil zijn van een frisse woonkamer, dan hoef je nu alleen nog de app te openen. Daarin activeer je binnen een paar tellen de airco en stel je de temperatuur in die je graag wil in de kamer. Stap vervolgens in de auto naar huis en als je de deur opent komt de kou je al tegemoet, ideaal. Je kunt de slimme airco’s ook timen, zodat je alleen op nuttige momenten energie verbruikt. De FlinQ Airco’s zijn energiezuinig van nature, maar het is natuurlijk altijd beter om een apparaat alleen te laten draaien als het nodig is. Als je je telefoon even niet bij de hand hebt, de batterij is leeg of de WIFI even wegvalt, vrees dan niet. De airco’s worden standaard geleverd met een afstandsbediening, waarmee je precies dezelfde besturing hebt als via de FlinQ App. Is ook die kwijt, dan kun je altijd nog de temperatuur aanpassen via het paneel op de mobiele verkoeler zelf. Ook daarin is deze airco je te slim af!